VIDEO: 400 let samostojne župnije Sv. Anton v Slovenskih goricah

V petek 20.1.2017 ob 18.00 so se Cerkvenjačani zbrali na proslavi ob 400 letnici samostojne župnije Sveti Anton v Slovenskih goricah (1617 – 2017). Proslava je nastala na pobudo domačega župnika Janka Babiča, na osnovi zgodb in spominov domačinov: Franca Čeha, Silve Kozar, Marije Štelcar in Joška Zorka, ki jih je povzela in režirala ljubiteljska režiserka Valerija Ilešič Toš. Reportažo dogodka si lahko pogledate v videu zgoraj.

Člani Kulturnega društva Cerkvenjak so se predstavili z dramskimi prizori, ki so nam prikazali otroško igro, življenje Sv. Antona Puščavnika, predstavili kako so potekala oznanila pri maši, zajemanje vode v Malikinem studencu, kako so včasih mlatili slamo. Pozabili niso niti na spoved bolnikov na domu, licitacijo, ki je potekala po maši in gledanje maše v sodobnih časih preko televizije, kar je lahko tudi predvsem za starejše sveto opravilo.

Cerkveni pevski zbor župnije Sv. Antona je zapel Antonovsko in Ko bi jaz zvonček bil.

Na male zvonove so zaigrali klenkarji in klenkarice župnije Sv. Antona.

Ljudski pevci društva upokojencev Cerkvenjak so zapeli ljudske pesmi Dekle je zajemalo z vedrom vodo, Pšenička po polju že zori, Oj, lepo je res na deželi.

Otroška skupina se nam je predstavila skozi dramske prizore in s pesmijo Slavi ga.

V kulturnem programu so sodelovali tudi člani KUD Vitomarci.

Program je povezovala Tina Rajh, iz balkona pa so nas zabavale Marjeta Simonič, Vera Arih, Milan Černel in Marija Kocuvan.

Na prireditvi so nas nagovorili Janko Babič – župnik pri Sv. Antonu, Marjan Žmavc – župan Občine Cerkvenjak, Franc Kuri – častni občan Cerkvenjaka, Anton Fras – naddekan in Franc Breznik – poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije.

Po prireditvi je sledila pogostitev v avli kulturnega doma, ki so jo pripravili člani pastoralnega sveta Župnije Sv. Anton v Slovenskih goricah.

Čestitke ob 400 letnici in vabljeni na Antonov pohod, 21.1.2017 in Antonovo žegnanje, ki bo v nedeljo 22.1.2017.

ps. Na voljo je DVD celotne prireditve, naročila preko GSM: 041736498 – Robert ali pišite preko e-maila.

(Visited 1197 times, 1 visits today)

About The Author

Poglejte tudi

LEAVE YOUR COMMENT

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.